Vraag & Antwoord

Header005

Vraag & Antwoord

Vraag en antwoord op algemene vragen, per product gerubriceerd

1 2 3 volgende >>

Product: Ontharder

Klopt het dat ik door het gebruik van een ontharder een zachtere huid krijg?
Sommige van onze klanten hebben huidproblemen, zoals winterhanden, eczeem, jeuk en psoriasis. Deze mensen hebben allemaal binnen enkele weken na de aanschaf van een ontharder verbeteringen gemerkt. Sommige mensen zijn helemaal van hun klachten af, anderen hebben een aanzienlijke verlichting van de klachten. Water kan kalk tot een bepaalde hoeveelheid helemaal oplossen. Op enkele gemeenten na, heeft het leidingwater in Nederland twee tot vier keer meer kalk in het water dan die oplosbare hoeveelheid. Deze kalk zie je niet, maar is in vaste vorm (kleine korreltjes) aanwezig in het water. Dit is de kalk die huidproblemen kan veroorzaken of verergeren. Kalk belemmert de natuurlijke bescherming van je huid! De kalkdeeltjes zijn klein genoeg om in huidporiën te geraken. Huidporiën horen huidvetten af te scheiden. Die zijn de natuurlijke bescherming van de huid. Door kalk in het water kun je een drogere huid hebben dan zonder kalk, doordat je huidvetten vanwege de kalk hun werk minder goed kunnen doen.

 


Product: Ontharder

Wat betekent het gebruik van een waterontharder voor mijn energieverbruik?
Dankzij kalkvrij water kunt u 50 tot 75% besparen op schoonmaakmiddelen en dat kunnen we aantonen. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat als u € 100,- per week aan boodschappen uitgeeft, daar gemiddeld € 15,- aan schoonmaakmiddelen, shampoo, wasmiddelen, e.d. bijzit. Een besparing van 75% is dan € 11,25 per week, dus meer dan € 500,- per jaar. Een waterontharder verdient zijn aanschafprijs dus echt terug. Kalkaanslag kost geld! Kalkaanslag vermindert drastisch de levensduur van alle installaties en apparaten die gebruik maken van water, wat veel extra kosten veroorzaakt. Daarnaast doet kalkaanslag het energieverbruik aanzienlijk stijgen. In cv-ketels, wasmachines, waterkokers e.d. fungeert de kalkafzetting als een isolatielaag rond het verwarmingselement. Om het water alsnog te verwarmen is veel meer energie nodig. Dit betekent een onnodig hoge gas- en elektriciteitsrekening.

 


Product: Ontharder

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Kalk heeft vele nadelen. Van sommige zijn we ons bewust, van andere niet. Je raakt ze in elk geval allemaal kwijt met een centrale waterontharder.
* Een zachtere huid en haar na het douchen;
* Minder last van droge huid en huidproblemen zoals winterhanden, jeuk en eczeem;
* Besparing op schoonmaakmiddelen van 50-75% Geen vaatwasserzout en andere anti kalkmiddelen meer nodig;
* Langere levensduur wasmachine, koffiezetter, kranen, sanitair, waterkokers, cv-ketel enz.;
* Minder verstoppingen in leidingen, douchekoppen, enzovoort;
* Geen kalkaanslag meer op douchecabine, tegels en voegen, kranen, (auto)ramen enz.;
* Nooit meer glascorrosie of witte aanslag;
* Schoonmaken kost veel minder tijd en moeite met een beter resultaat;
* Energie- en milieubesparend;
* Uw wasgoed is zachter, kleding behoudt langer haar kwaliteit;

 


Product: Ontharder

Onthard water is niet drinkbaar.

NIET WAAR

Ontharding d.m.v. ionenuitwisselingsharsen is één van de procédés die door het Ministerie van Volksgezondheid is erkend voor de behandeling van water bestemd voor menselijke consumptie.

Zo wordt zeer hard water in bepaalde stadsagglomeraties door de plaatselijke drinkwatermaatschappij gedeeltelijk onthard alvorens te worden verdeeld via het waterleidingsnet.

Door de ionenuitwisseling wordt de samenstelling van het water gewijzigd. Calcium en magnesium worden omgewisseld voor natrium. De momenteel geldende indicatorparameterwaarde(1) voor natrium bedraagt 200 milligram per liter(2).

Bij de ontharding van hard water met een initiële hardheid van bijvoorbeeld 30°F(3) (hetgeen een veel voorkomende hardheid is) tot 6°F wordt slechts 110 mg natrium per liter water toegevoegd. De normale voeding van een volwassene bevat 6.000 mg zout per dag (hetgeen overeenkomt met + 3 500 mg natrium); een zoutarm dieet bevat tussen 1 000 en 2 000 mg zout.

Dit voorbeeld - en dit geldt ook als algemene regel - toont aan dat circa 98 % van de natriuminbreng afkomstig is van de voeding tegenover 2 % van de waterontharding(4).

Bij wijze van anekdote vermelden wij dat water van Badoit 150 mg natrium per liter bevat en water van Vichy een recordwaarde van 1 700 mg per liter, wat echter totaal geen afbreuk doet aan hun drinkbaarheid.

(1) “indicatorparameter” betekent dat deze parameter niet bepalend is voor de drinkbaarheid van het water.
(2) volgens de huidige Europese Drinkwater richtlijn 98/83/ EG.
(3) °F: Franse graad = 10 mg calciumcarbonaat per liter.
(4) “Human intake of minerals from drinking water in the European communities: Hardness of drinking water and public health”, bladzijden 173-211.
*informatie is afkomstig van Aqua Belgica, de beroepsvereniging van waterbehandelingsbedrijven.

 

1 2 3 volgende >>

Franeker 10 januari 2016

Wij hadden van vrienden uit Harlingen gehoord van Waterluxe Harlingen, een bedrijf die waterontharders in woningen plaatst. Deze vrienden hadden goede ervaringen met dit bedrijf en aangezien wij wel interesse hadden in zo'n ontharder namen we contact op met de eigenaar, Robert Postma. Op een woensdagochtend kwam Robert om ons te informeren over de plaatsing e.d., ook had hij verschillende testen bij zich om ons het verschil te laten voelen tussen hard en zacht water. Wij waren inmiddels overtuigd en vroegen hem wanneer hij deze ontharder kon plaatsen. Dat kon dezelfde middag al!!! De ontharder kwam in de meterkast en het zoutvat in de kruipruimte. Keurig weggewerkt op een plankje, wat hij bij zich had. We kregen zelfs nog een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel, wat achteraf zo goed bleek, dat ik al mijn andere middelen weggegooid heb. De ontharder deed meteen zijn werk; ik was verbaasd dat het zo goed werkt. Wat een genot dat we nu kunnen douchen en niet de wanden helemaal droog hoeven te vegen. Ook nergens meer kalkvlekken te vinden en de waterkoker blijft glimmen als een spiegel om maar een paar voorbeelden te noemen. We kunnen iedereen aanraden om een waterontharder van Waterluxe Harlingen aan te schaffen; het apparaat is zeer gebruiksvriendelijk en Robert is gewoon een heel geschikte vent. Hij denkt mee en geeft goede adviezen. Wij zijn er in ieder geval heel blij mee! Piet en Minke van der Henne Franeker

Waterkaart hardheid

Benieuwd wat de waterhardheid in uw omgeving is? Klik op het Vitens logo en bekijk de waarden.

Waterkaart hardheid

Dit is slechts een indicatie. U kunt bij ons een testpakket bestellen om de exacte waarden te bepalen.

Zeerobben F1

Waterluxe Harlingen sponsort Zeerobben F1

Wij zijn gestart met het sponsoren van het voetbalteam Zeerobben F1 en inmiddels E3.